Hakkımda

Bir gün noktaları birleştirdiğimde büyük resim ortaya çıkacak...

27 Şubat 2012 Pazartesi

Amino asit Haplar mı Yer Fıstığı mı?

Amino asit Haplar mı Yer Fıstığı mı?

Karatay diyetini duymuşsunuzdur. Prof. Dr. Canan KARATAY’ın diyeti. Bir ara belirli doktorlar tarafından ciddi eleştirilere maruz kalmıştı. Tartışmaların ana nedeni diyetin protein ağırlıklı olmakla suçlanması ve kollestrol hakkındaki farklı yaklaşımıydı.

Aslında kitap anladığım kadarıyla doğrudan ve sadece protein ağırlıklı beslenin demiyor. Düşük glisemik indeksli beslenin ve bu tip beslenme içinde en iyi kaynak protein ağırlıklı besinlerdir diyor.

Kollestrol içinse yapılan yorum bugüne kadar duyduklarımdan farklı. Kollestrolün hücrelerin yapımında kullanılan bir malzemeymiş. Ortalama hücre ömrü 3 ay olunca kollestrolün haplarla düşürülmeye çalışılması uzun vadede sorun çıkartabilirmiş.

Kitabın “Fındık Fıstık Çıtır Çıtır Hem Kan yapar Hem Isıtır” bölümü bana şaşırtıcı geldi. Bu bölümde bahsedilene göre yer fıstığı aslında bir kuruyemş değil baklagil türüymüş. Bu sebeple de aminoasitler bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip. Kitaptaki bilgilere göre 100 gram fıstığın içindeki amino asitler ve miktarları aşağıdaki gibi.


Tam tamına 18 çeşit aminoasit. Bu isimler bana çok tanıdık geldi. Spor yaptığım için spor ürünleri hakkında biraz bilgi sahibiyim. piyasada bu amino asitlerin bir çoğu ayrı ayrı yada bileşik olarak tabletler halinde satılıyor. Çoğunun içerdiği amino asit çeşitleride bildiğim kadarıyla yukarıdakilerle aynı. İnternette kısa bir araştırmadan sonra Universal 2700 Aminoasit hapının içeriğine ulaştım. (İsteyenler bu linkten kendileri de bakabilirler. ) İçeriği aşağıdaki gibi.


Buradaki değerler 4 tablet için geçerli olan değerlermiş ve bildiğim kadarıyla sporcunun her 10 kiloluk ağırlığı için 1 tablet kullanılır. Yani yaklaşık 80 kiloluk bir sporcunun 8 tablet kullanması gerekiyor. Bu tabloda da 18 çeşit aminoasit türü var. Yer fıstığı ile aminoasit hapların (8 adet) içeriğine bir tabloda bakmak istersek aşağıdaki gibi bir görünüm ortaya çıkıyor. İkisinde de 17 adet ortak aminoasit türü birer tanede farklı aminoasit türü var.

Her iki üründede ortak olan aminoasitleri ikili grafikte karşılaştırırsak aşağıdaki gibi bir görüntüyle karşılaşıyoruz. (Grafiğin üstüne tıklayarak büyütebilirsiniz.)


Özellikle Glutamic Acid aminoasidinde yer fıstığı baya bir önde. Diğer bir çok aminoasit türünde de tabletten fazla miktarda içeriğe sahip.

Birde şöyle baksak! Yer fıstığını tabletlerle kıyasladığımız için tabletteki her aminoasit değerini 100 kabul edip yerfıstığının değerlerinide buna göre oranlasak. Böylece yer fıstığının tablet içeriğin yüzde kaçını karşıladığını daha net görmüş oluruz. İşte onun grafiği de aşağıdaki gibi.



Yer fıstığı bazı aminoasit türlerinde açık ara önde hatta kimilerinde 3-4 kat daha fazla.Bunun yanı sıra Düşük kaldıkları da var. En düşük karşılama oranı % 51 ile Lysine. Hiç fena değil.

Sonuç

Şimdi biraz öz eleştiri vakti. Kitaptaki bilgilerde hiç bir aminoasitin önünde L harfi yok ancak universal hapın içeriğinde var. Bunlar ne anlama geliyor bilmiyorum(Bilen de varsa söylesin). Karşılaştırmada hepside aynıymış gibi değerlendirdik. Belki aynı kefeye konulmaması gereken bir durumdur.

Kitapta ayrıca 100 gram yer fıstığının içerdiği yağ miktarının 51,45 gr olduğu yazıyor. Karatay’a göre bu yağlar faydalı yağlar ve yağ yakmayı kolaylaştırıyor. Beraberinde universal hap sıfır yağ içeriyor.

Sonuç olarak yer fıstığı sporcuların kullandığı aminoasit tabletlere iyi bir alternatif gibi gözüküyor. Seçim size kalmış.

2 yorum:

  1. Amino asit molekullerinin D ve L formu vardir bunlar birbirinin izmorleridir ( ayna görüntüsü diyelim) . İnsan amino asit havuzundaki ve proteinlerdeki tüm amino asitler L-amino asitlerdir. Bunun sebebi amino asit reaksiyonlarını katalizleyen enzimlerin L-amino asitlere özgü olmasıdır. Yani insanlar amino asitin L formunu isleyebilecek metabolizmaya sahipdir D formu insan vucudunda ise yaramaz.
    D-amino asitler bakteri hucre duvarinda ve bazi antibiyotiklerde görülür.

    YanıtlaSil
  2. protein tozu yardımıyla zaten bu içerikleri kolayca kazanıyoruz.

    https://www.gym-market.com/whey-protein

    YanıtlaSil